VME Leeuwerikenveld Paviljoen 2

GEVELRENOVATIE LEEUWERIKENVELD

Waarom?

Het project is gestart om voorgoed een einde te maken aan de terugkerende problemen aan het beton, de vochtproblemen en de grote warmteverliezen.

Wat gebeurt er?

Dankzij de renovatie die nu op til is, zullen de buitenste betonpanelen vervangen worden door degelijke isolatie. De buitenkant van het gebouw wordt afgewerkt met een lichte gevelplaat. Ook de terrassen worden ingepakt met isolatiemateriaal en zullen meteen een nieuwe, veilige leuning krijgen. Daarnaast wordt al het buitenschrijnwerk van het gebouw vervangen. Ten slotte worden beide inkomhallen van het gebouw meegerenoveerd.

De uitdaging

Het beslissingsproces in samenspraak met de mede-eigenaars vroeg veel tijd. Het starten met de renovatie loopt over verschillende jaren, want elke stap in het proces moet op een algemene vergadering voorgelegd worden.

Wat is het beoogde eindresultaat?

Een energiezuinig gebouw volgens de toekomstige normen, met hoog wooncomfort.

Lessons learnt?

  • Het is noodzakelijk genoeg tijd uit te trekken voor het beslissingsproces met de vereniging van mede-eigenaars.
  • Een consequente kostenverdeelsleutel over alle eigenaars volgens de duizendsten is belangrijk.
  • De syndicus laat zich in een dergelijk groot dossier best juridisch adviseren.
  • Er zijn nog maar heel weinig aannemers geïnteresseerd in dit type renovatie: enkel de buitenschilbekleding vernieuwen, terwijl de bewoners in het gebouw blijven wonen. Een aannemer vinden is dan ook niet gemakkelijk.
  • Het is belangrijk een sterk en eensgezind team te vormen met het studiebureau, de syndicus en de bewoners van het gebouw.

Technische parameters

Bruikbare vloeroppervlakte (m2)

5500m²
Luchtdichtheid (n50)

Onbekend (wordt wel een blowerdoortest voorzien na de werken)
Totale bouwkost (€, excl. BTW)

2.4 miljoen
Kostprijs technieken (€, excl. BTW)

Enkele honderden euro’s (enkel de buitenschil wordt aangepakt, aan de technieken gebeurt er niets buiten nieuwe verlichting voor de inkom buiten)

Blog

Lees zeker ook onze blogartikels over de renovatie van VME Leeuwerikenveld Paviljoen 2. We interviewden iemand van de syndicus, de ingenieur-architect van dit project en een bewoner van het appartementsgebouw om te ontdekken welke lessen zij trekken uit zo’n groot renovatieproject.