Dijledal cvba so

Wooncomplex Schorenshof

  • ELENA L.E.U.V.E.N. Dijledal Schorenshof

De renderafbeeldingen (afbeelding 6 & 7) zijn het werk van a33 architecten

Waarom wordt wooncomplex Schorenshof gerenoveerd?

Het wooncomplex Schorenshof is een hoogbouwwijk in Leuven (Wilsele) met 228 appartementen, gebouwd in 1978. De wijk voldoet anno 2019 niet langer aan het hedendaagse wooncomfort. Zo zijn er verouderde installaties met onder andere decentrale verwarming via rechtstreeks gevoede elektrische convectoren, is de gebouwschil maar matig geïsoleerd, zijn er koudebruggen en slecht thermisch isolerend buitenschrijnwerk. Daarom is Dijledal met een grondige renovatie van de wijk gestart. De kleine woonblokken zullen vervangen worden door nieuwbouw. De grote woonblokken worden gestript en vanaf casco opnieuw opgebouwd. De werken gebeuren in verschillende fases.

Wat gebeurt er?

Door het plaatsen van nieuwe daken, vloeren en buitenmuren met betere isolatie, het verhogen van de gebouwcompactheid en het plaatsen van uitpandige terrassen verbetert de energie-efficiëntie van de gebouwschil significant. Ook de (natuurlijke) lichttoetreding verbetert.

Het buitenschrijnwerk wordt integraal vernieuwd. Er wordt aluminium schrijnwerk en hoogrendementsglas geplaatst.

Tot slot gebeuren er technische ingrepen, zoals de plaatsing van een performant ventilatiesysteem en de vervanging van decentrale elektrische convectoren door een duurzame collectieve verwarmingsinstallatie die gebruik maakt van hernieuwbare energie.

Wat is het beoogde eindresultaat?

Het beoogde eindresultaat van deze ingrepen is een meer energie-performant patrimonium met een lagere CO2-uitstoot en een kleinere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De geplande investeringen zullen de verouderde appartementen omvormen tot bijna-energieneutrale (BEN) wooneenheden en dus een aanzienlijke verbetering van het wooncomfort betekenen voor circa 230 sociale huurders.

Dit zorgt er ook voor dat de uiteindelijke energiekost voor de huurders aanzienlijk kan dalen. De sociale huurder krijgt hiermee meer ruimte in zijn maandelijks te besteden budget. Gelet op de tendens van stijgende energieprijzen wordt deze ingreep steeds significanter voor de sociale huurder.