Dialoog vzw

STATIONSGEBOUW WIJGMAAL

Waarom?

Het station van Wijgmaal staat al jaren te verloederen. Een brand verwoestte in 1940 het oorspronkelijke gebouw uit 1864. De heropbouw gebeurde in de typische stijl van die periode. Dialoog neemt de taak op zich om dit historisch waardevolle gebouw samen met de stad Leuven te renoveren tot een energiezuinige kantoor- en ontmoetingsruimte.

Een nieuw spoor

Dialoog was al langer op zoek naar nieuwe kantoorruimte, maar wou liever geen woonhuis inpalmen en gaf de voorkeur aan een renovatie. We willen ook dicht bij een station blijven en kiezen voor een energiezuinige en betaalbare oplossing. Aan al deze voorwaarden is voldaan. Veel dichter bij het station zullen we nooit geraken. Dialoog wil met deze renovatie duurzaam bouwen stimuleren door een voorbeeld te stellen. Het gebouw zal zijn uitzicht behouden maar het zal een pareltje zijn op gebied van duurzaam bouwen.

Wat was de aanleiding om met het project te beginnen?

De ervaringen die we opdoen willen we delen met andere verbouwers. We willen experimenteren met nieuwe technieken binnen de kringloopeconomie zoals modulair bouwen en producten huren zodat die eigendom blijven van de producent, met een grotere kans op een langere levensduur.

De uitdaging

Duurzaam bouwen in een historisch waardevol gebouw is een grote uitdaging. Ook is het niet evident om alles binnen het vooropgestelde budget te houden.