Woonproject ’t Wisselspoor

Kind- en gezinsvriendelijk wonen in de Centrale Werkplaatsen

Waarom?

Steeds vaker willen gezinnen in de stad blijven wonen. Tegemoet komen aan die stijgende vraag naar woningen en tegelijk veel groen en openbare ruimte behouden, is geen eenvoudig vraagstuk. Hoe kunnen mensen bovendien dichter bij elkaar wonen op een comfortabele en kind- en gezinsvriendelijk manier? AGSL wil een antwoord bieden met woonproject ’t Wisselspoor, waar ongeveer 52 woningen gerealiseerd worden en delen de sleutel is.

Dit nieuwe woonproject is het eerste project dat de engagementen van het AGSL waar moet maken. ’t Wisselspoor is de uitgelezen kans om de lat inzake duurzaamheid hoog te leggen en creëert tegelijkertijd de gelegenheid om de grenzen van deze belangrijke ambitie af te tasten.

Wat gebeurt er?

Op het laatste perceel van de Centrale Werkplaatsen wil AGSL het meest kind- en gezinsvriendelijk woonproject bouwen. Het wordt een Bijna-Energie-Neutraal gebouw met:

  • Ongeveer 52 woningen
  • Een conservatorium
  • Een kribbe
  • Commerciële ruimte (horeca en handel)
  • Een grote gemeenschappelijke ruimte die de inwoners zelf kunnen invullen
  • Ondergrondse parking met genoeg aandacht voor fietsen en duurzame mobiliteit

Het gebouw strekt zich voor een deel uit in de hoogte. In een klassieke verkaveling zouden evenveel woningen en dezelfde publieke functies ongeveer 8 voetbalvelden innemen. Door de combinatie van volwaardige privéwoningen met gedeelde binnen- en buitenruimtes, wonen mensen dicht bij elkaar zonder aan comfort in te boeten.

Het woonproject heeft dezelfde kwaliteiten als een huis met een tuin. In het gebouw vind je jouw eigen volwaardige woning met terras en met 1 tot 4 slaapkamers, aangevuld met veel gemeenschappelijke binnen- en buitenruimte. De expertise van Kind en Samenleving en het architectenteam resulteert in een uniek gezinsvriendelijk ontwerp. De bewoners zullen ook mee kunnen beslissen over de inrichting van de gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes zoals de daktuin waar je volop van de zon kan genieten.

Dit woonproject heeft 3 ambities:

  • Een stedelijke dynamiek creëren aan de Centrale Werkplaatsen.
  • De doelstellingen van een klimaatneutraal Leuven mee helpen realiseren.
  • Kind- en gezinsvriendelijk wonen in een nieuwe vorm, een alternatief aanbieden voor de grondgebonden woning met tuin.

De uitdaging

We zien dat het geen sinecure is om de verschillende ambities van dit stadsontwikkelingsproject met elkaar te rijmen. Het is een hele opdracht te zoeken naar een innovatief concept om een antwoord te bieden op de woonbehoefte van gezinnen in de stad. De ondersteuning voor het realiseren van de ambitie inzake duurzaam bouwen, wonen en leven is meer dan welkom.

Het project zet in op wat echte duurzaamheid vandaag kan en moet zijn: ons ruimtegebruik en ons woonmodel zal moeten veranderen (…). – Vlaamse Bouwmeester, Leo Van Broeck)