Legendarisch café Libertad in de Muntstraat duurzaam verbouwd


Bestaande gebouwen efficiënter gebruiken. Dat is niet alleen praktisch, maar ook een ideaal hulpmiddel om aangenaam een klimaatneutrale toekomst te bereiken. De productie van bouwmaterialen vraagt immers veel energie. Daarnaast willen we zorgzaam omgaan met onze resterende open ruimte. Doordacht en flexibel gebruik maken van de bebouwde ruimte die er al is draagt dus perfect bij aan onze Roadmap 2025 · 2035 · 2050 naar een klimaatneutrale toekomst. Dat hebben ze in de Muntstraat in hartje Leuven goed begrepen.

Daar worden momenteel vier historische panden gerenoveerd. Wat vroeger twee restaurants en café Libertad waren, wordt nu verbouwd tot een flexibele restaurantruimte, het café en een hotel. David Martens van studiebureau Efika legt uit waarom. ‘We zien in veel handelspanden dat het gelijkvloers heel actief gebruikt wordt, en de eerste verdieping misschien ook. Maar de bovenverdiepingen worden meestal niet efficiënt gebruikt. Daarom had eigenaar Rikky Evers het idee die verdiepingen te verbouwen tot een hotel.’

‘Ik vind het knap van Rikky dat hij die ambitie heeft,’ vertelt David. ‘Er worden vijftien hotelkamers gemaakt in ruimtes die anders leeg stonden, maar waarvoor ook kostbare bouwmaterialen zijn gebruikt. Stadsverdichting en het maximaal gebruiken van de ruimtes die er al zijn: dat is een onderbelicht stuk van de duurzame toekomst. Dankzij dat principe moeten we op nieuwe plaatsen buiten de stad geen extra nieuwbouw meer zetten.’

Er was veel aandacht voor de flexibiliteit van de gebouwen. ‘De twee restaurants kunnen in de toekomst dienstdoen als één groot restaurant, als dat nodig is. Mocht het niet lukken twee verschillende uitbaters te vinden, kan het misschien wel met één uitbater voor de hele ruimte.’ Die flexibiliteit zit ook in het hotel. ‘De hotelkamers zijn zo gebouwd dat ze relatief gemakkelijk omgebouwd kunnen worden tot studio’s. Dat is niet alleen duurzaam, maar het geeft de eigenaar meer financiële zekerheid ook.’

Met de hulp van L.E.U.V.E.N.

De voorstudie rond energie bij de renovatie in de Muntstraat werd mee gesubsidieerd met middelen van het Europese project L.E.U.V.E.N. ‘Die subsidie was mooi meegenomen, want zo hadden we de tijd om specifieke technische zaken goed uit te werken. Het L.E.U.V.E.N.-project matcht perfect met eigenaar Rikky. En indirect zijn deze middelen een hefboom om over de werken te communiceren en anderen te inspireren ook duurzaam te renoveren.’

Er was veel aandacht voor de flexibiliteit van de gebouwen. Dat is niet alleen duurzaam, maar het geeft de eigenaar meer financiële zekerheid ook

Uitdagende puzzel

‘Een totaalrenovatie als deze grijp je natuurlijk ook best aan om je gebouwen zo comfortabel en duurzaam mogelijk te maken,’ legt David uit. ‘Tijdens de levensduur van een gebouw krijg je maar af en toe die kans. Door daarop in te zetten, kan Rikky op de meest duurzame manier mogelijk blijven ondernemen. En het is meteen een boost voor het comfort van de bezoekers en de werknemers ook.’

Die verduurzaming was niet evident in een reeks oude gebouwen in het historisch centrum van Leuven. ‘We moesten rekening houden met de eisen van erfgoed en monumentenzorg. Zo moest de gevel bewaard blijven. Dat perkte vooral de vrijheid van de architecten in. Het integreren van onze huidige veiligheids- en comfortnormen in het gebouw was een uitdaging. Om die puzzel op te lossen, tekenden we op voorhand alle technieken uit in 3D, waardoor we zeker wisten dat alle buizen zo efficiënt mogelijk in het gebouw zouden passen.’

Meedoen?

Ben je net als de eigenaar van de panden in de Muntstraat geïnteresseerd om je gebouw anders en duurzamer in te vullen? Geïnteresseerd om duurzaam te bouwen? Wil je mee je schouders zetten onder de Roadmap 2025 · 2035 · 2050 naar een klimaatneutraal Leuven? Stuur dan een mail naar jan.aerts@leuven2030.be. Hij brengt je in contact met gebouweigenaars met gelijkaardige uitdagingen zodat jullie kennis kunnen delen en samen tot nieuwe oplossingen kunnen komen.

Het L.E.U.V.E.N.-project is medegefinancierd door de Europese Unie