Lessen van een grote renovatie (3)

Op 5 augustus start de grote renovatie van het appartementsblok Leeuwerikenveld Paviljoen 2 in Heverlee. Dankzij het Europese ELENA-project L.E.U.V.E.N. wordt een groot deel van de studiekost voor de renovatie terugbetaald. Leuven 2030 ging hierover al in gesprek met de syndicus van Leeuwerikenveld en met ingenieur-architect Arne Vangeenberghe van Atelier T. Voor de werken van start gingen, ging Leuven 2030 ook nog op bezoek bij bewoonster Jolien Dechamps.

Jolien Dechamps Leeuwerikenveld

We ontmoeten Jolien in de hal van het gebouw en gaan samen naar boven. Binnen in het lichte en stijlvol ingerichte appartement van Jolien komt ons een enthousiaste, jonge kat tegemoet gedribbeld, die graag een oogje op het gesprek houdt.

Dubbel gevoel

Bij het begin van het gesprek geeft Jolien meteen toe dat ze een dubbel gevoel had toen de plannen voor de renovatie van Leeuwerikenveld concreet werden. ‘Ik weet welke voordelen deze renovatie mij gaat opleveren, maar tegelijk was het even slikken bij het gevraagde budget. Twee jaar geleden kocht ik dit appartement en liet ik meteen een totaalrenovatie van de binnenkant doen. Daarvan had ik graag financieel nog even gerecupereerd. Het bedrag voor de renovatie van de buitenschil heb ik sindsdien nog niet volledig bijeengespaard. Die ingreep had dus nog even mogen wachten voor mij.’

‘Vele andere eigenaars zijn ouder dan ik of verhuren hier een appartement. De financiële situatie van die eigenaars van een opbrengstpand is dan ook anders dan van wie hier echt woont. Ik sta ook nog aan het begin van mijn carrière, met een loon dat daarmee overeenstemt. En ik ben jong, dus ik wil niet elke vrije minuut van mijn leven in mijn appartement doorbrengen. Ik wil toch graag een bepaalde levensstijl onderhouden.’

Los van de meerwaarde die de renovatie geeft op het vlak van het verbruik, wordt het gebouw esthetisch ook veel leuker voor mij.

Tegelijk heeft Jolien er nooit aan gedacht uit het gebouw Leeuwerikenveld te vertrekken. ‘Bij de aankoop van mijn appartement wist ik dat er een grote renovatie zat aan te komen. Dat was dus wel ingecalculeerd. Het bedrag dat uiteindelijk gevraagd werd voor het project kwam wel hoger uit dan oorspronkelijk geschat. Voor mij is dat financieel best pittig, moet ik zeggen.’

Meerwaarde

‘Toch sta ik achter de renovatie,’ vertelt Jolien. ‘Op het einde van de rit zal ik blij zijn dat de werken snel zijn gebeurd. Qua rendement is dat het interessantst voor mij.’ Want hoe vroeger gerenoveerd wordt, hoe meer de bewoners van Leeuwerikenveld op lange termijn kunnen besparen op hun energiefactuur.

‘Los van de meerwaarde die de renovatie geeft op het vlak van het verbruik, wordt het gebouw esthetisch ook veel leuker voor mij.’ In het mooi gerenoveerde appartement van Jolien vormen de oude ramen inderdaad nog een stijlbreuk. ‘Het zal fijn zijn dat dit in het geheel een strak appartement wordt.’

Durf vragen stellen

De algemene vergaderingen van de vereniging van mede-eigenaars van Leeuwerikenveld waren de momenten waarop Jolien de meeste info kreeg. ‘Toen ik mijn appartement kocht, was het hele proces richting renovatie al in gang gezet, dus daarover heb ik niet veel meer ingebracht. Maar ik vond het wel een meerwaarde om op de algemene vergaderingen de andere eigenaars te ontmoeten, naar de uitleg van de architect te luisteren… Hier komen tijdens de renovatie tenslotte allerlei mensen rondlopen waarvan ik anders niet zou weten wat ze precies komen doen.’

Durf vragen stellen. Het is heel normaal dat je niet alles begrijpt.

‘Tijdens de algemene vergaderingen waren bepaalde zaken niet meteen duidelijk voor mij. Vooral de uitleg van de architecten begreep ik niet altijd helemaal. Gelukkig kon ik na de vergaderingen steeds terecht bij de syndicus om extra vragen te stellen.’ Dat is dan ook Joliens tip voor de bewoners van andere gebouwen: ‘Durf vragen stellen. Het is heel normaal dat je niet alles begrijpt.’

In augustus starten de werken, maar daar maakt Jolien zich niet te druk over. ‘Het brengt natuurlijk een beetje hinder met zich mee. Misschien moet ik eventjes opvang zoeken voor mijn kat.’ Maar daar staat dan ook een comfortabel en mooi gebouw tegenover, dat volledig klaar is voor de toekomst.

Het L.E.U.V.E.N.-project is medegefinancierd door de Europese Unie